top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverOp weg counseling

Als je hele gezin mee gaat denken over je praktijk 😍

Bijgewerkt op: 22 sep. 2019

Ik wandel vandaag met mijn zoon doorheen de natuur. Zo een wandelingetje onder ons twee. Dat gebeurt niet vaak, meestal zijn papa en zus er ook bij.

Je moet weten dat mijn zoon een pittig en gevoelig wezentje is, wat al heel goed weet wat er vanbinnen in hem afspeelt. Hij vraagt me halverwege welk boek ik nu aan het lezen ben. Waarschijnlijk om na te gaan als ik me ook aan de gemaakte afspraak houd. Hij moet elke dag lezen. Dus mama als jij maar boeken blijft kopen, moet jij nu ook maar elke dag lezen net als ik, zei hij een tijdje geleden. En eerlijk, gelijk had hij. Dus we hadden een deal. Ik vertel dat ik een boek lees over een tijger die in je leeft en hoe stress eigenlijk invloed heeft op bijvoorbeeld buikpijn hebben maar dat pijn in je lijf omgekeerd ook voor stress kan zorgen. Hij luistert aandachtig. Dan begint hij te vertellen hoe dit voor hem ook wel zo is, als hij iets moeilijk moet doen op school, begint ook zijn buik pijn te doen, feller en feller, zegt hij. Maar ze gaat erna gelukkig ook weer weg, vertelt hij verder. Ik laat hem uitpraten, dan wordt het stil. Hij kijkt rond en gaat terug op zoek naar stenen. Dat vindt hij leuk. Ik zoek mee met hem naar bijzondere exemplaren.

Hij loopt met enkele stenen in zijn hand verder. Plot zegt hij, ik heb een idee voor uw praktijk mama. Oh, zeg ik nieuwsgierig. Ik vraag me af wat er nu gaat komen.

Hij kijkt naar zijn steen en zegt alsof hij er echt goed over heeft nagedacht: mama je kan de stenen goud spuiten of slijpen in de vorm van een smaragd. Dan kan je tegen je cliënten zeggen ‘soms schuilt er achter de boosheid een mooie smaragd of je eigen stukje goud’.


Hij kent boosheid: boosheid als iets niet lukt, boosheid als hij zich niet begrepen voelt, boosheid als,... en hij heeft gelijk als hij zegt dat er achter onze boosheid vaak iets heel mooi verscholen zit. Boosheid moet niet negatief zijn. Het is vaak onze grootste vriend als we dat toelaten. Als we zelf naar onze eigen boosheid willen, luisteren om te zien wat er achter zit te glinsteren.

En hoe klein deze schat van mij ook is, hij kan dat al. Zich even terug trekken om na te denken wat er nu eigenlijk gebeurt, waarom hij zich zo boos voelt en er dan iets mee doen.

Het helpt hem nog als er een volwassenen niet onmiddellijk negatief reageert op zijn boosheid want dan kan hij het nog wel eens verliezen van zijn boosheid.

Als ik zie hoeveel mensen in mij praktijk geleerd hebben dat boosheid niet goed is. Ze vertellen dat ze er zo snel mogelijk vanaf willen. Maar als we het niet willen wegduwen en er naar durven luisteren dan brengt het ons echt wel verder. Dan zakt ze meestal ook wel weer. Want ze zorgt ook voor ons, onze vriend boosheid.


23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Valentijn: laten we de liefde vieren!

Het is weer die tijd van het jaar, in de etalages zien we overal hartjes, we kunnen er niet omheen, overal worden we er aan herinnerd: Valentijn. Als ik mensen erover aanspreek hoor ik heel vaak het z

Comentarios


bottom of page